Icoon

Techport Technologieweek

In de eerste week van oktober is de Techport Technologieweek. Een week waarin leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs, ouders en docenten worden ondergedompeld in de 7 werelden van technologie.

De techniekwereld is heel breed. Voor leerlingen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs is het een hele uitdaging om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarom zijn de 7 werelden van techniek ontwikkeld.

Tijdens de Techport Technologieweek worden het Promotie Event Techniek (PET) voor groep 8 leerlingen van de basisschool, Tech Your Talent voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en een studiedag voor docenten georganiseerd.

Techport Technologieweek 2022

Klik hier voor meer informatie over de Techport Technologieweek 2022.

Promotie Event Techniek (PET)

De wereld van techniek gaat over meer dan alleen schroevendraaiers. Om te laten zien dat techniek en wetenschap breed in onze samenleving aanwezig zijn, tonen wij zeven verschillende werelden. Tijdens het Promotie Evenement Techniek (PET) maken groep 8 leerlingen uit de IJmond kennis met deze zeven werelden; een leuke reis waarbij ontdekken en doen centraal staan. In 2020 is voor het eerst gekozen voor een online programma. Andere jaren hebben leerlingen allerlei workshops gevolgd. Meer informatie over de PET in andere regio’s is hier te vinden.

Tech Your Talent

Tijdens Tech Your Talent maken leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs kennis met de 7 werelden van techniek. In 2020 is gekozen voor een digitaal programma waarbij de beleving voorop staat. Zo konden leerlingen in gesprek met Mindy Howard, de eerste vrouwelijke Nederlandse astronaut en streden de leerlingen tegen elkaar tijdens de Tech Your Talent Quiz. Meer informatie over Tech Your Talent in andere regio’s is hier te vinden.

Docenten

Docenten hebben een belangrijke rol in de keuzes die leerlingen maken. Het geven van techniekonderwijs blijkt soms nog lastig te zijn om te geven. Dit terwijl techniek vooral in de IJmond een hele grote rol speelt. Om hierbij te ondersteunen biedt Techport, in samenwerking met de stichtingsbesturen van de basisscholen uit de IJmond, docenten een speciale techniek studiedag aan tijdens de Techport Technologieweek. Tijdens deze dag krijgen docenten een beeld van techniekonderwijs en krijgen zij lespakketten en tips mee om op een laagdrempelige manier techniekonderwijs aan te bieden in de klas. Meer informatie over de studiedag voor docenten is hier te vinden.

Eerdere edities

Meer dan 5000 bezoekers hebben de Techport Technologieweek in 2021 bezocht. De week stond volledig in het teken van het enthousiasmeren voor werken en leren in de techniek. 4550 leerlingen van de 74 basisscholen en voortgezet onderwijs scholen hebben workshops gevolgd, online quiz gespeeld of zijn op bedrijfsbezoek geweest. En ook 100 ouders, 150 docenten en 200 vertegenwoordigers van Techport-bedrijven hebben de week bezocht.

In 2020 werd de Techport Technologieweek voor het eerst volledig online georganiseerd. Ruim 1000 leerlingen van de onderbouw van het voorgezet onderwijs deden mee aan de Tech Your Talent Quiz en konden live vragen stellen aan Mindy Howard, de eerst vrouwelijke Nederlandse astronaut die de ruitte in gaat. 770 leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs deden mee aan de PET IJmond Quiz. Ook aan docenten, ouders en partners van Techport werd een online programma aangeboden.

In 2019 bezochten ruim 2200 leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs, ruim 800 leerlingen van het voortgezet onderwijs, 450 docenten en ouders en ruim 200 partners de Techport Technologieweek. In totaal waren er 56 unieke stands, waarvan 22 bedrijven, 9 scholen en 25 overige organisaties (branches, onderwijsprogramma’s).

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op