Nieuws

Techport Industries op bezoek bij de 3D-Makerszone

Op donderdag 3 december bezocht het bedrijvennetwerk Techport Industries de 3D-Makers Zone, een innovatiecentrum waar bedrijven terecht kunnen voor onder meer 3D-printing, high-end 3D scanning en design voor 3D-printing. In deze inspirerende setting werden aan de hand van twee bedrijfspresentaties de ontwikkelingen op het gebied van deze nieuwe producttechnologie besproken. Ruim 20 bedrijven waren aanwezig op het prachtige industriële complex op de Waarderpolder in Haarlem.


De aftrap werd verzorgd door Martijn Witteveen, commercieel directeur van Blok Groep. Het hightech bedrijf uit Velsen-Noord heeft onlangs ’s wereld grootste 3D laser metaalprinter aangeschaft. De gedachte hierachter is duidelijk: om in de toekomst te kunnen profiteren van het grote potentieel van de 3D-printing markt, wil het bedrijf nu een kennisvoorsprong opbouwen. Dat het produceren met 3D-technologie er aan zit te komen bewijst een belangrijke klant van Blok, die in haar vliegtuigen al meer dan 1.000 3D-geprinte eindonderdelen verwerkt heeft. In de lucht- en ruimtevaart worden grote kostenbesparingen gerealiseerd door de toepassing van 3D-geprinte onderdelen. Andere sectoren volgen ongetwijfeld snel. De voordelen van 3D-printing liggen vooral in de ontwerpvrijheid die niet bereikt kan worden met conventionele productietechnieken. Hiermee verandert de zogenaamde topologie (de hoeveelheid materiaal die waar nodig is) van onderdelen. Een van de grootste uitdagingen in 3D-printing zit hem dan ook in het ontwerp: het loslaten van het traditionele denkkader.

Het ontwerpaspect kwam ook naar voren in de tweede presentatie. Mark Rahusen, directeur van EDS-casting, laat in een demonstratie zien hoeveel ruimte er vaak is om bestaande producten te verbeteren. EDS-Casting specialiseert zich in het maken van gietwerk in metaal en aluminium op een wijze die voordeliger, lichter en minder milieubelastend is. Aan de hand van een aantal werkstukken liet Rahusen zien hoe kosten gereduceerd kunnen worden door in het ontwerp alleen materiaal toe te passen waar het echt nodig is. Resultaat: een slank gegoten gietstuk. EDS gebruikt 3D-print technologie voor het maken van de gietmallen. De samenwerking met de 3D Makers Zone is een mooi voorbeeld van industrieel gebruik van de printers die in de Zone beschikbaar zijn.

Aansluitend verzorgde gastheer Herman van Bolhuis een rondleiding door de 3D-Makers Zone en toonde hij een waar arsenaal aan toepassingen. De boeiende bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel. 

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.edscasting.com, www.blokgroup.com, of neem contact op met Gerik ten Berge (06-52505974 / gberge@techport.nl)

3D Makers Zone

Over Techport

Techport maakt de toekomst
Een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio maken zich samen sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie. Dit is Techport! Voor het aanwakkeren van techniektalent. Het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt. Het stimuleren van werken in de technologie. En het innoveren voor een schonere en betere wereld. Het ecosysteem van Techport ligt in de Metropoolregio Amsterdam en is de hotspot van de Nederlandse maak- en onderhoudsindustrie. Techport is de aanjager. Ziet kansen. Produceert. Repareert. Experimenteert. En ziet een duurzame toekomst voor de maak- en onderhoudsindustrie.

Copyright © 2018 techport.nl. All rights reserved. - Disclaimer - Privacyverklaring - Inschrijven nieuwsbrief