Nieuws

1700 leerlingen bezoeken PET IJmond

Op donderdag 19 en vrijdag 20 november bezochten alle groep 8 leerlingen van 51 basisscholen uit de IJmond het Promotie Evenement Techniek (PET IJmond). In totaal maakten 1700 leerlingen in de Felison Cruise Terminal in IJmuiden kennis met de leuke en interessante aspecten van techniek.


Onder de vlag van Techport hebben de verschillende opleiders uit de regio samen met bedrijven, belangenorganisaties als TechniekTalent.nu en Jet-Net Junior de kinderen op een praktische en educatieve manier kennis laten maken met techniek.

 

Het is nooit te vroeg om kennis te maken met techniek

De deelnemende bedrijven en scholen, zoals de ANWB Wegenwacht en het Kennemer College, zijn het erover eens dat het nooit te vroeg is om kennis te maken met techniek. Daarnaast leren de kinderen het beste in de praktijk, zowel op deze leeftijd als later op een opleiding. Een vertegenwoordiger van Technisch College Velsen zegt dat "het belangrijk is om leerlingen alles te laten zien, ze leren beter van praktijk en de theorie komt daarna. Het gaat om inzicht en wat ze leuk vinden. Liefde voor en plezier in het vak zijn het belangrijkst."

 

Meiden in de techniek

Wat opvalt is dat veel bedrijven benoemen dat er meer meiden nodig zijn in de techniek. Volgens Installatiewerk Noord-Holland zijn tijdens PET IJmond de meiden beter in de opdrachten dan de jongens. Het gaat hier om het aansluiten van verwarming of een wasbak. Ook Bouwmensen Kennemerland is het ermee eens dat er meer meiden nodig zijn: "Meiden werken preciezer en dat is nodig, vooral in de installatietechniek." 

 

Leerlingen en techniek

De leerlingen die het PET IJmond bezochten vonden de verschillende opdrachten die zij konden uitvoeren leuk. Het enthousiasme over de opdrachten was er zeker, maar helaas geldt dit nog niet voor het werken in de techniek. Ook waren er veel begeleidende leerlingen. Dit zijn leerlingen van MBO opleidingen uit verschillende jaren en verschillende richtingen. Een leerling uit het derde jaar van Technisch College Velsen vertelt dat de eerste twee jaar oriëntatie goed hebben geholpen bij het kiezen van een richting. Joey van der Leden, ook een leerling uit het derde jaar aan Technisch College Velsen, staat vandaag als begeleider en heeft vroeger zelf het PET IJmond bezocht. "PET IJmond was nog net even dat zetje dat mij aanzette om te kiezen voor techniek."

 

Techniek op basisscholen

Over techniek op de basisschool zeggen de Sleutelbloem uit Beverwijk, de Otterkolker uit Heemskerk en de Binnenmeer uit Uitgeest ongeveer hetzelfde. Het komt erop neer dat de docenten niet voldoende kennis hebben over techniek om de leerlingen goede lessen te geven. Daarnaast is er weinig budget voor het inkopen van materialen en vinden de docenten het moeilijk om techniekles te geven aan grote klassen. De docenten zijn het erover eens dat er nu te weinig aandacht wordt besteed aan techniek op de basisscholen en dat hier verandering in moet komen. Een bezoek aan PET IJmond is daarom een goed begin. 

 

Gelukkig zijn er scholen in de regio IJmond die techniek en wetenschap al aardig hebben opgenomen in het onderwijsprogramma, zoals bijvoorbeld De Beekvliet in Velsen. Interesse om snel aan de slag te gaan met techniek en wetenschap in de klas? Neem contact op met de Jet-Net Junior hub: 0251 - 491853 / 499051. Of neem contact op met de regiocoordinator in jouw regio!

 

Kiezen voor technologie tijdens PET IJmond 2015 Kiezen voor technologie tijdens PET IJmond 2015 Kiezen voor technologie tijdens PET IJmond 2015 Kiezen voor techniek tijdens PET IJmond 2015

Over Techport

Techport maakt de toekomst
Een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio maken zich samen sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie. Dit is Techport! Voor het aanwakkeren van techniektalent. Het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt. Het stimuleren van werken in de technologie. En het innoveren voor een schonere en betere wereld. Het ecosysteem van Techport ligt in de Metropoolregio Amsterdam en is de hotspot van de Nederlandse maak- en onderhoudsindustrie. Techport is de aanjager. Ziet kansen. Produceert. Repareert. Experimenteert. En ziet een duurzame toekomst voor de maak- en onderhoudsindustrie.

Copyright © 2018 techport.nl. All rights reserved. - Disclaimer - Privacyverklaring - Inschrijven nieuwsbrief