Nieuws

Techport Innovation Tribes

 

De bezoekers van de Techport site kennen inmiddels het begrip Techport Innovation Tribe. De bijeenkomsten waar met een groep, bestaande uit ondernemers, medewerkers uit de maakindustrie (van operators, managers tot trainees) én uit studenten en medewerkers van bedrijven uit aanverwante sectoren, gezamenlijk nagedacht wordt over innovatieve oplossingen voor vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Diverse onderwerpen zijn de laatste maanden aan bod gekomen tijdens de verschillende Techport Innovation Tribes. Maar wat levert zo'n Tribe nu eigenlijk op?

 

De Tribe bij ENCI leverde een resultaat op dat het vinden van een oplossing voor een bestaand probleem dicht benadert. ENCI heeft ook daadwerkelijk fors in deze oplossing geïnvesteerd. Het verslag met de reactie van Bas Mathu, Hoofd Technische Dienst bij ENCI staat hier.

 

Bij een Tribe over de waterstoftractor kreeg ondernemer Ruud Bakker van NGM een tractor aangeboden om hem om te bouwen. En na de Tribe met Tata Steel over het verpakken van rollen staal is Tata Steel met de Hogeschool van Amsterdam een project aangegaan waarin 50 eerstejaarsstudenten hun tanden zetten in deze uitdaging.

 

En de Tribe waarbij via open innovatie werd nagedacht over de ontwikkeling van een modulaire bouw van een machine die laagwaardig kunststof afval kan verwerken, krijgt ook een vervolg. Recent ontving ondernemer Jan Jaap Folmer van Upp! Recycling tijdens een missie naar Vietnam met PM Mark Rutte de opdracht om een fabriek te gaan neerzetten. Hoe mooi zou het zijn als deze skills in de Techport regio verder ontwikkeld en gebouwd gaan worden?! Wordt vervolgd.

 

Ook de Tribe over het gezamenlijk ontwikkelen van de Hyperloop-buisconstructie in samenwerking met Tata Steel heeft een vervolg gekregen. Studenten van InHolland werken nu aan het proces waarmee de complexe geometrie van de buis gemaakt kan worden. Bedrijven die ervaring hebben met het verwerken van plaatwerk zullen betrokken worden om hun "maakexpertise" in te brengen. Uiteindelijk zal er een schaalbare productiemachine moeten komen waarmee de Hyperloop buis is te produceren. Bekijk de vlog hier.

 

Kortom, de Tribes geven een versnelling aan het innovatieproces. Theo Koster, Business Developer van Techport die de Tribes organiseert, is enthousiast over de opbrengst. In de feedback die hij krijgt van de ondernemers en deelnemers blijkt steeds weer dat een Tribe deuren opent naar een oplossing voor het probleem, een samenwerking tussen bedrijven onderling of met een onderwijsinstelling. Én deuren opent voor toekomstige werknemers. Daarnaast krijgen deelnemende studenten een goed beeld van de problematiek van het "echte" bedrijfsleven en de kans zich te binden aan een toekomstige werkgever.

 

Koster: "Bij de volgende Tribes wil ik meer focussen op het thema waar Techport voor staat, namelijk de Maak- en Onderhoudsindustrie. Daarom ben ik juist op zoek naar onderwerpen die uit de hoek komen van de asset owners, of wel producenten van staal, papier, vloerbedekking, energie, afvalverwerking, noem maar op. En natuurlijk die onderwerpen waar de onderhoudsbedrijven zelf tegenaan lopen.

 

Oproep

Heeft jouw bedrijf een case in een maak- en onderhoud gericht onderwerp en kan je wel wat "externe denkkracht" gebruiken? Neem dan contact op met Theo Koster: Theo.koster@techport.nl of 06-50245261.

Over Techport

Techport maakt de toekomst
Een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio maken zich samen sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie. Dit is Techport! Voor het aanwakkeren van techniektalent. Het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt. Het stimuleren van werken in de technologie. En het innoveren voor een schonere en betere wereld. Het ecosysteem van Techport ligt in de Metropoolregio Amsterdam en is de hotspot van de Nederlandse maak- en onderhoudsindustrie. Techport is de aanjager. Ziet kansen. Produceert. Repareert. Experimenteert. En ziet een duurzame toekomst voor de maak- en onderhoudsindustrie.

Copyright © 2018 techport.nl. All rights reserved. - Disclaimer - Privacyverklaring - Inschrijven nieuwsbrief