Nieuws

Meer studenten kiezen voor technische opleiding

Het aantal studenten dat kiest voor een technische opleiding bij het regionaal opleidingencentrum Nova College is de afgelopen jaren flink gestegen. Afgelopen schooljaar zijn 6% meer nieuwe studenten vanuit het voortgezet onderwijs gestart met een technische mbo-opleiding. Op het Nova College volgt 33% van alle studenten een studie in de technologie, afgelopen jaar zijn in totaal ruim 1.000 nieuwe studenten gestart met vervolgopleiding in de techniek. Een van de richtingen waar de groei er goed in zit is Elektrotechniek, zo waren er in 2018 nog 159 studenten, in november van dit jaar zijn er 202 studenten aan de slag.

 

Erdogan Öztürk, sinds 2018 opleidingsmanager bij het Nova College, legt uit hoe de stijging van het aantal technische studenten komt: “De reden van de stijging komt door de vernieuwde aanpak van het aanbieden van het onderwijs. Zo hebben we de opleiding Elektrotechniek voor technicus, die in 2018 alleen nog maar werd aangeboden via Tata Steel, regulier aangeboden. Daarnaast zijn we met het bedrijfsleven in gesprek gegaan over wat zij zoeken aan personeel. Naar aanleiding hiervan hebben we een nieuwe opleiding voor Junior consultant duurzaamheid opgestart en hebben we samen met Installatiewerk Noord-Holland een cursus voor zonnepanelen monteur ontwikkeld. Vorige week zijn de eerste cursisten geslaagd. Voor sommige is namelijk maatwerk mogelijk, soms door middel van vrijstellingen, zodat ze makkelijk door kunnen leren en erna steeds vaker een volwaardig mbo-diploma kunnen halen. Eigenlijk zoeken wij continu naar de gaten tussen onderwijs en arbeidsmarkt en hoe we dit kunnen toevoegen aan het reguliere onderwijs aanbod zodat we het gat kunnen dichten. Het uiteindelijk doel is natuurlijk het tekort aan vaklieden terug te dringen. Want vaak is er wel personeel, alleen moeten zij nog opgeleid worden. En hier spelen wij als Nova College op in. Persoonlijk hoop ik dat we over enkele jaren helemaal in de pas lopen met vraag uit het regionale bedrijfsleven. En als je ziet dat we nu al grote stappen maken, dan blijf ik dit werk met veel liefde doen.” 

 

Over Techport

Techport maakt de toekomst
Een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio maken zich samen sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie. Dit is Techport! Voor het aanwakkeren van techniektalent. Het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt. Het stimuleren van werken in de technologie. En het innoveren voor een schonere en betere wereld. Het ecosysteem van Techport ligt in de Metropoolregio Amsterdam en is de hotspot van de Nederlandse maak- en onderhoudsindustrie. Techport is de aanjager. Ziet kansen. Produceert. Repareert. Experimenteert. En ziet een duurzame toekomst voor de maak- en onderhoudsindustrie.

Copyright © 2018 techport.nl. All rights reserved. - Disclaimer - Privacyverklaring - Inschrijven nieuwsbrief