Nieuws

VanDerEng verkent nieuwe markten tijdens Techport Hackathon

Innovatief omgaan met het afval van de productie, wat zijn daar eigenlijk alle mogelijkheden voor? Ernst de Haas, directeur van het bedrijf VanDerEng, wilde hier graag eens goed over nadenken. Dit gebeurde op 15 december 2016 tijdens een creatieve workshop aan het strand van Velsen-Noord.


Het doel van de innovatiesessie was nieuwe ideeën te bedenken voor de reststromen die vrijkomen bij de productie van kunststof labels. In een streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, is het terugbrengen van afval een speerpunt bij VanDerEng. Op dit moment wordt een gedeelte van het stansafval reeds hergebruikt voor spuitgietproducties maar het merendeel wordt ingezameld en overgebracht naar een recycle-bedrijf in de omgeving. Deze oplossing levert VanDerEng verder niets op: het inzamelen van afval kost meer dan het opbrengt. Is het mogelijk om deze reststromen te verwerken tot producten met toegevoegde waarde? Welke oplossingen lenen zich voor het toepassen van de spuitgietproductiemethode? Dit waren vragen die tijdens deze sessie langskwamen.

 

De concrete hoofdvraag van de middag was als volgt: Wat kan VanDerEng produceren uit de reststromen die vrijkomen bij de productie van kunststof labels? Er moest echter wel met een paar eisen rekening gehouden worden. Zo moet het product gespuitgiet worden, en moeten afmetingen vallen binnen de gebruikelijke matrijsmaten. Door de beperkte productiecapaciteit, zou het nieuwe product het liefst gericht moeten zijn op een nichemarkt, met een voorkeur voor één van de huidige afzetmarkten.

 

Verschillende brainstormopdrachten werden, onder leiding van Jules Dock, uitgevoerd door een combinatie van medewerkers van VanDerEng, collega's van andere bedrijven en technische studenten van de Hogeschool. Hierdoor ontstond een frisse dynamiek die vele nieuwe perspectieven op het vraagstuk opleverde.

 

Aan het eind van de sessie werd een selectie van de verschillende ideeën gepresenteerd. Ernst de Haas was erg tevreden met het resultaat, en gaat intern bespreken welke oplossingen verder onderzocht en ontwikkeld kunnen worden.

 

In 2017 worden weer 3 Techport Hackatons georganiseerd. Hebt u een technisch vraagstuk dat u voor uw bedrijf wil inbrengen, of wilt u deelnemen aan een innovatiesessie? Laat het weten via: thijmen.rofekamp@techport.nl.

Over Techport

Techport maakt de toekomst
Een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio maken zich samen sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie. Dit is Techport! Voor het aanwakkeren van techniektalent. Het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt. Het stimuleren van werken in de technologie. En het innoveren voor een schonere en betere wereld. Het ecosysteem van Techport ligt in de Metropoolregio Amsterdam en is de hotspot van de Nederlandse maak- en onderhoudsindustrie. Techport is de aanjager. Ziet kansen. Produceert. Repareert. Experimenteert. En ziet een duurzame toekomst voor de maak- en onderhoudsindustrie.

Copyright © 2018 techport.nl. All rights reserved. - Disclaimer - Privacyverklaring - Inschrijven nieuwsbrief