29 apr 2021

Lucht van industrie zuiveren door smart technology

Techport organiseerde in het voorjaar een Techport Challenge voor innovatieve MKB-bedrijven en startups. De challenge? Reduceer met smart technology emissies in de IJmond en de Metropoolregio Amsterdam. Winnaar van de challenge werd André Kapitein met Blue Reactor Systems: “Wij zuiveren de lucht zonder gebruik te maken van water, chemicaliën en filters. Dit doen wij al bij hotels, bierbrouwers en hebben de werking al bewezen in de industrie en veehouderij sector. Nu willen wij het ook gaan toepassen in deze sectoren.”

Als winnaar van Techport Challenge neemt André nu deel aan GO!-NH Growth programma. Ook kan hij meedoen aan de Techport Innovatie Workshops en heeft hij toegang tot een groot netwerk. André: “Het winnen van de Techport Challenge heeft mij een boost gegeven. Ik ben in een warm ‘netwerk’ bad terecht gekomen. Voor ondernemers is netwerken van belang om zo met de juiste partijen in aanraking te komen. Dit kost extra veel tijd en energie tijdens deze corona. Het team van Techport kent zoveel mensen, ze weten gewoon direct welk persoon je moet hebben, dit werkt erg efficiënt. In het Growth programma train je je bedrijf op soft skills zoals design thinking, UX en communicatie naar buiten. Wil je al deze expertise in huis hebben, dan heb je een gigantisch team nodig. Nu krijgen wij deze skills aangedragen en hebben we toegang tot de juiste mensen die ons helpen met het optimaliseren van deze belangrijke bedrijfsprocessen. En het is ook leuk dat de kennis die wij weer hebben opgedaan in bijvoorbeeld de samenwerking met universiteiten en het aanvragen van patenten kunnen overdragen aan anderen. Het netwerken en het leren van elkaar wat door corona is aangetast, krijgt door dit programma een boost.”

Van hotellerie naar industrie
Een aantal jaar geleden is André begonnen met zijn bedrijf: “Toen de Q-koorts opkwam is mij gevraagd of ik wilde nadenken over een methode die ervoor kan zorgen dat je goed kan ventileren zonder dat er vervuiling wordt uitgestoten. De huidige technieken werkte namelijk niet of waren veel te duur voor een boer. Ik ben toen gaan testen en kwam op Niet Thermisch Plasma (NTP) uit. Ik heb in eigen beheer een eerste reactor gemaakt en deze getest en gedemonstreerd in diverse omgevingen. Mijn eerste klanten waren hotels; hotelkamers schoonmaken zonder water en chemicaliën. Daarna volgden bierbrouwers, Hoogheemraadschap HHNK, Tata Steel en ook diverse boerderijen. En nu willen we deze technologie op bredere schaal gaan toepassen in de industrie. Wij denken echt waardevol te kunnen zijn voor de industrie, door de Co2 footprint te verlagen, te zorgen voor minder vervuiling en op die wijze duurzamer te kunnen produceren. Er is al uitgebreid onderzoek gedaan en de technologie is gevalideerd. En door externe onafhankelijke partijen is aangetoond dat deze technologie tot wel 90% lagere Co2 footprint heeft dan traditionele reinigingsmethodes. De industrie kan hiermee de klimaatdoelstellingen halen.”

Doorontwikkeling
Het belang van deze technologie wordt ook erkent door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) die het gehele onderzoekers en ontwikkelingstraject naar de tweede generatie financiert. Hierbij werkt André nauw samen met de Technische Universiteit Eindhoven: “Het gaat ons niet alleen om productie draaien en het verkopen van producten. Voor de lange termijn hebben we de samenwerking gezocht met universiteiten en hogescholen. We overbruggen hiermee de eerste Valley of Death door onderzoek/demonstrators uit het lab om te vormen naar producten en diensten die de wereld mooie, beter, schoner en veiliger kunnen maken. We zijn nu bezig met het overwinnen van de tweede ‘Valley of Death’. Dat is het daadwerkelijk toepassen in nieuwe industrieën en markten. De eerste generatie wordt nu al toegepast en dankzij het volledig gefinancierde vijfjarige onderzoeks- en ontwikkelingstraject kunnen we blijven vernieuwen en met steeds betere innovatieve producten komen om zo ook de concurrentie voor te blijven. 

André is dolenthousiast over de samenwerking met Techport: “Wat we in drie maanden met Techport hebben bereikt, daar doe je normaal twee jaar over. Een belangrijk stuk energie die we door Corona zijn kwijtgeraakt hebben we weer teruggekregen en dat kunnen we nu extra goed gebruiken om door te pakken naar de industrie. Ik ben de Provincie Noord-Holland erg dankbaar dat ze ons als ondernemers op deze wijze helpen en stimuleren. Het meedoen aan de Techport Challenge, en deze ook nog eens winnen, is de beste beslissing die ik heb genomen de afgelopen jaren!”

Meer weten?
André vertelt op 3 juni tijdens het Techport Kennisuurtje alles wat je wil weten over Blue Reactor Systems en hoe hij van idee hij tot product is gekomen. Ook neemt hij je graag mee in zijn plannen voor de toekomst. Aanmelden kan hier.

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op