26 november 2020

Innovatieversnelling voor Symphony Wave Power

Door een Innovation Tribe van Techport over Symphony Wave Power is een vruchtbare samenwerking ontstaan tussen Teamwork Technology en Harsveld Apparatenbouw. “We zijn 25 jaar geleden begonnen met het project en je ziet dat het project, mede door samenwerkingen met Techport en bedrijven als Harsveld, nu in een stroomversnelling gaat”, aldus Fred Garder, directeur Teamwork Technology. 

Teamwork Technology is groot geworden met golf- en getijdenenergie. In de jaren ’90 is het systeem ontwikkeld en in 2004 succesvol getest voor de kust van Portugal. In 2015 was het voor Teamwork Technology mogelijk om nieuw ontwikkelde ideëen om te zetten in ontwerpen. Hieruit is Symphony Wave Power ontstaan. Symphony Wave Power is een point absorbing golfenergie systeem dat onder het wateroppervlak de golfbeweging omzet in een interne waterstroom. Deze flow drijft een nieuw ontwikkelde turbine aan voor de productie van elektriciteit.

Fred: “Teamwork Technology werkt ideeën van nieuwe producten uit en brengt die onder de aandacht bij bedrijven zodat een bedrijf het product op de markt kan brengen. Dit is ook het geval bij Symphony Wave Power. Begin van het jaar zijn we in contact gekomen met Techport. Via de eerste online Innovation Tribe van Techport in het voorjaar hebben wij ons idee kunnen pitchen aan partners van Techport waarbij we het doel hadden om partners uit de regio te vinden die interesse hebben om het product verder te brengen. Zo kwamen wij onder andere in contact met Harsveld Apparatenbouw.”

Rob de Visser, directeur Harsveld Apparatenbouw, vertelt: “De belangstelling was bij ons meteen gewekt na de Tribe. We zijn samen dieper op de materie ingegaan en hebben een begroting gemaakt. Op basis daarvan is een subsidie aangevraagd, deze is goedgekeurd en nu zijn we zover dat we daadwerkelijk ook onderdelen gaan maken. We beginnen met een testvast, een testinstallatie en we stellen ruimte beschikbaar. Wij kunnen het maken van de installaties doen binnen ons reguliere werk. Voor ons is dit een mooie ontwikkeling om bij betrokken te zijn. Het lijkt mij geweldig als het straks ook daadwerkelijk in het Noordzeekanaal staat en dat we hier kunnen testen. En mogelijk kunnen we ook in een later stadium ondersteuning bieden.”

Fred vult nog aan: “Het is een ambitieus project en hiervoor zoeken we altijd meer partners. We willen uiteindelijk 4000 systemen voor de kust van Noord-Holland plaatsen. Over vier weken komt bijvoorbeeld de installatie uit Portugal deze kant op, dus mocht iemand in de IJmond nog ruimte hebben om deze te plaatsen, dan horen we het graag. En we hebben natuurlijk ook nog meer financiering nodig. Kortom, heb een beetje lef en doe mee! Dit project kan alleen slagen als we het samen doen.”