29 mrt 2023

Nieuwe technologie biedt studenten uit de IJmond voorkennis over voorspellend onderhoud

Interview Daisy Beelen:  

‘Studenten mogen aan de slag met dit prachtige systeem!’

De afgelopen maanden heeft het Nova College een grondige renovatie laten uitvoeren op het fieldlab Smart Maintenance van Techport die bij de Tata Steel Academy staat. Deze vernieuwingen bieden grote kansen voor het technisch onderwijs en technische bedrijven. Vanaf nu kan de proefinstallatie op afstand worden ingezet voor het onderwijs. Met deze nieuwe technologie mogen studenten van het Nova College de werkwijze van de toekomst aanleren. Onderhoud zo snel en effectief mogelijk uitvoeren waardoor grondstoffen en energie worden bespaard. 

De proefinstallatie van Techport wordt de komende jaren ingezet voor studenten van de Tata Steel Academy en het Nova College en in de toekomst wellicht ook andere scholen. De studenten volgen verschillende technische opleidingen zoals procestechniek, werktuigbouw, elektrotechniek en ICT. De eerste praktijkopdrachten liggen klaar en studenten van de opleiding procestechniek mogen binnenkort werken met de proefinstallatie. Daisy Beelen, Practor Circulair ondernemen & Smart maintenance en docent Procestechniek Nova College: “Deze studenten zijn de koplopers! Zij mogen als eerste aan de slag met dit prachtige systeem. Daarna gaan we het gefaseerd doorvoeren bij de andere opleidingen. Door het plaatsen van bijvoorbeeld trillingmeters en geluidsensoren kunnen zij op afstand verschillende data uitlezen en deze big data leren analyseren om daar vervolgens bijvoorbeeld onderhoudsplannen op aan te passen. Met deze nieuwe technologie doen zij al gedegen voorkennis op waarmee zij kunnen acteren op de arbeidsmarkt.” 

Nieuw bedieningspaneel dat zowel op het fieldlab zelf als op afstand te bedienen is.

Op afstand onderhoud van machines voorspellen met de hele klas 

Het grootste voordeel van deze nieuwe technologie is dat studenten het nu echt in de praktijk kunnen ervaren. De gehele klas kan de installatie bedienen en uitlezen op afstand. De data komt binnen op het dashboard en met deze informatie kunnen studenten het onderhoud aan machines voorspellen. Docenten van het Nova College en coaches van de Tatasteel Academy hebben al proefgedraaid en zij zijn erg enthousiast. Marcel Dam, Manager Beroepsopleidingen Tata Steel Academy: “Wij hebben hier lang op gewacht! Nu kunnen we installatie integreren binnen de lesstof van onze beroepsopleidingen. Het is een andere manier van interpretatie van je installaties. Deze ontwikkeling wilden wij al jaren en het is ontzettend mooi dat het nu mogelijk is!“ 

Brede aanpak integratie technologie in onderwijs 

Het Nova College is in gesprek met meerdere onderwijsinstellingen. Waaronder Jurjen Helmus van het Smart lab van Hogeschool van Amsterdam om zo het fieldlab in te zetten in een samenwerking tussen MBO en HBO studenten. Maar ook zijn er gesprekken gaande met Inholland op het gebied van Tiny Machine Learning. André Gerver, kwartiermaker van Techport, is hierbij betrokken en bekijkt de mogelijkheden hoe dit mogelijk geïntegreerd kan worden.  Op termijn gaan ze ook kijken of andere ROC’s en VO-scholen wellicht aan kunnen sluiten zodat Smart mainetenance beschikbaar komt voor meer studenten.  

Hoe werkt de installatie nu precies?  

Door middel van sensoren op de proefinstallatie kunnen verschillende waarnemingen worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de trends van trillingmeters. Op basis van de data kan geconcludeerd wanneer een lager slechter wordt. Hierdoor hoeven machines op voorhand niet gelijk vervangen te worden. Daarnaast kan men ook concluderen dat bepaalde zaken minder goed lopen waardoor er bijvoorbeeld energieverlies is. Door dit in kaart te brengen kun je het energieverbruik verminderen.  

Nieuwe en duurzame manier van werken voor technische bedrijven 

Daisy: “Deze nieuwe technologie speelt ook een grote rol op het gebied van duurzaamheid doordat energie en grondstoffen worden bespaard. Daarnaast biedt het studenten kennis voor de toekomst. Veel bedrijven hebben de nieuwe techniek nog niet en met de kennis van deze studenten kunnen zij hun onderhoud beter plannen en kunnen zij op een nieuwe en duurzame manier werken”.  

Wil je meer informatie? Neem gerust contact op met Daisy. Zij vertelt je graag meer over deze nieuwe technologie! 

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op